ACADEMICS

1. Is Class Attendance Counted in Grading?

Answer: A student will be dropped from the class If the student fails to attend class during the first two weeks of any quarter without any approval or notice; a student who is absent from four or more class meetings of a course over a term will receive an “F” for the class.

2. When Can F-1 Students Take any quarters off?

Answer: Students may apply for a quarter off after completing three successive quarters. Application to the International Student Advisor must be completed 14 days prior to the start of the quarter.

3. Do students have any access to copiers or printers on campus?

Answer: ACCT has three copiers available for student copying and printing worth $20 of copying each quarter.

4. What concentrations does ACCT have under the Computer Information System (CIS) master program?

Answer: You can concentrate on any of the following: Software Engineering, Computer Networking, Cyber Security, System Development, Telecommunications, Project Management, Spatial Business Intelligence, and Quality Assurance.

Software Engineering, Computer Networking, Cyber Security, System Development, Telecommunications, Project Management, Spatial Business Intelligence, and Quality Assurance.

ADMISSIONS

1. How many credits may be transferred to ACCT?

Answer: Graduate students may transfer in three courses (13.5 credits); Bachelor’s degree program students must take at least 12 courses in residence to be eligible for graduation at the Falls Church campus.  Alhambra, California Campus transfer credit policy is listed on page 15 of the Alhambra catalog.

EXTERNSHIP/CURRICULAR PRACTICAL TRAINING (CPT)

1.) What is an EXTERNSHIP/CPT?

The Externship/CPT program enables international students to acquire practical training and utilize previously studied theory through employment with a verified employer.  Externship experiences have work/training at variety of businesses, industry, financial, non-profit, education, and research organizations.

2.) Who do I see about CPT?

The dean of your academic program. For the CIS program, the advisor is Professor Alraban.
For the business program, the advisor is Dr. Andronikov.

3.) Why is it important to meet with an academic advisor before exploring externship/CPT opportunities? 

An academic advisor can help define CPT experiences that are appropriate and will use the student’s previously learned skills and theory and enhance academic and career skills. The advisor will identify the CIS/BUS course that is required for externship/CPT participation.

4.) Who is eligible for CPT?

International students with an F-1 Visa status.  Graduate students may apply for an Externship/CPT at any time during their program of study.  Undergraduate students must complete one academic year before they are eligible to apply. Enrollment in Business or CIS 590 is required for Graduate student in the program.

5.) What are the requirements to begin the Externship/CPT process?

The student must provide a copy of the externship offer letter from the student’s prospective externship employer that contains the following information:

a) The student’s title and job description of duties
b) The start date and end date of the externship/CPT
c) The number of hours the student will work.  Part-time or full-time status must be reported to SEVIS.
d) The supervisor’s name, email address and phone number
e) A signed externship/CPT agreement form
f) A signed verification form

Note:  Letters must be on official letterhead and include original signature. No exceptions.

6.) How long does it take to process a CPT I-20 request?

Three to five business days is the average processing time for ACCT to process your I-20.

7.) What course is required for students participating in the Externship/CPT program?

Graduate CIS program and BUS students must be enrolled in CIS 590 and BUS 590, respectively.

TUITION AND SCHOLARSHIPS

1. Does ACCT have any scholarships?

Answer: Yes! See the catalog for details.

2. Does ACCT have a loan program?

Answer:  No. However, students may be eligible for a payment plan to allow the student to pay over the duration of the academic term, rather than having to pay the full amount that the start to the term.

3. Are textbooks included in tuition?

Answer:  Most textbooks and instructional materials are usually provided to students, though a few classes may require the student to purchase additional materials.